50+ Zuid Limburg > Nieuws en foto's

Leuke wandelervaringen

Laat hier uw leuke ervaringen, anekdotes en aantal deelnemers opnemen.                       Hoe??????

Stuur uw tekst naar Frans Beckers Beckersfrans63@gmail.com

foto's 50+ wandelgroep Zuid Limburg

De foto's van de 50+ wandelingen treft u aan op http://myalbum.com/3TBlMd8S3JmO

Bunde 22-1-2020

 

Aan de start met 28 doorzetters die de koude gaan trotseren….

Door een schouderblessure kan Frans B. er vandaag helaas niet bij zijn, en Francisca heeft dan ff de taak van mantelzorgster. Frans Beterschap van ons.

Met een vervroegd verjaardag tussendoortje van Ria en de Lunchkeuze te hebben genoteerd door Bèr, die vandaag ook de wandeling van Jan G. op zich heeft genomen, vertrekken we “om op te warmen” volgens de leider de berg op richting Kasen.

Voorbij ‘Huize Overbunde’: wat ik me hiervan kan herinneren is dat vroeger de kinderen uit grotere gezinnen konden aansterken in de vakantie periode, waar ook mijn Jan is geweest vroeger, die vanuit Stein te voet hier naar toe moesten lopen met tegenzin.

Na de mist vannacht zijn er mooie ‘ijsharen’ te zien.

Door de nachtvorst is de modderige ondergrond bevroren en we kunnen goed doorstappen in het Bunderbos. 

We lopen over de A2 ‘kruisberg’ en nemen  het ‘wildpad’ om via de trappen de voetgangers oversteekbrug te nemen.

Hier zwaait er iemand af voor hoge nood, die we met 2 mensen de route terug lopend niet meer hebben gevonden (de auto was ook weg) gelukkig op de pauze plek ‘gezond en wel’ weer bij de groep aangesloten. Kan gebeuren, maar zeg het dan even tegen iemand. Het kan ook anders aflopen.

De lunch hebben we in Bunde genuttigd bij  ‘Aux Délices de Sainte Agnes’ het was voortreffelijk en goed verzorgd. Goede keuze van Bèr/Jan.

Na de pauze verder met 23 wandelaars en dezelfde leider, die belooft: nu is alles vlak. We lopen richting het kanaal  “Brommelen” en zien in de verte nog zo’n plek genaamd “Voelwammes “. Voor een aantal wel bekend van de antiek.

We lopen voorbij het kapelletje: Avé Maria van ‘Banneux”  langs de camping het bos in, inmiddels  was de temperatuur wat opgelopen.

Met nog een lus door het bos komen we goed aan bij de auto en bedanken de leider voor zijn inzet.

De volgende wandeling is op 5 februari,  Vijlen, parkeren bij Pastorijweg 10.

OP DE PAUZEPLAATS KAN NIET GEPIND WORDEN, HOUDT HIER REKENING MEE.

Voor de vakantiegangers Fijne vakantie toegewenst.

Groetjes Ria.

Nieuw jaar, nieuwe kansen te beginnen in Nuth!

Nuth, 8 januari 2020

De kerstboom net afgebroken, de gebroken ballen opgeruimd, de koortslip geheeld (na het uitbundig nieuwjaar kussen) en de doos met carnavalspullen alvast vooraan gezet (want carnaval valt vroeg dit jaar). Zo stappen wij gewapend met een behoorlijk pak aan goede voornemens (voornamelijk afgestofte uit 2019), aangevuld met een aantal niet realistische nieuwe, fris een nog bijna ongebruikt jaar in. Uitgerust voor temperatuur 11 °C en 70% kans op regen worden we door Henriëtte naar het Sportpark Kollenberg in Nuth gereden. Vandaag zonder Teja, zij heeft vanwege een lekkage noodgedwongen een blind date met een dakdekker.

Ons gidsen-duo Chris en Rini vergezeld door hun viervoeter Tessa staan ons op te wachten. Langzaam druppelen de wandelaars binnen, och daar is Herman ook weer en Tiny uit Nuth. Henk uit Bunde wordt door Jan uit Maastricht binnengeloodst. Bèr is alleen, dus geen Jan uit Geulle. Lilo en Rosé zijn er ook weer bij. Wij wensen elkaar alle goeds dat wij ook voor ons zelf wensen en bezegelen dit door te puene.  Hopelijk is de incubatietijd van het griepvirus maar enkele dagen zodat niet de halve wandelgroep bij de volgende wandeling in de lappenmand ligt.

Eigenlijk zou je wensen, dat de leeftijdsklok net als de kilometerteller van een auto teruggedraaid, kan worden. Dan kon je niet meer zien hoe oud iemand was en moest je vragen hoeveel heb je “gelopen” met als antwoord van niet wandelaars “niet veel gelopen maar wel al lang geleefd”. De factor tijd is met het oog op slijtage, in onze levensfase erg belangrijk geworden. Voor vitale delen zijn geen nieuwe onderdelen voorhanden. Voor je laptop kun je wel overal een nieuw geheugen/harde schijf kopen, maar voor je eigen harde schijf is geen vervangend onderdeel te krijgen. En van die vitale onderdelen die wel vervangbaar zijn kun je hooguit een gebruikt exemplaar krijgen en dan ook nog maar in beperkte mate. En, het blijven natuurlijk tweedehandsjes /occasions zonder garantie.

Ria meldt dat Huub uit Heerlen zich heeft afgemeld. Sjef en Jeanny zijn net als Toos en Ger ingezet als tijdelijke opvoeders van hun kleinkinderen. Het is te hopen dat zij deze generatie de juiste normen en waarden
(waaronder respect en fatsoen schijnen te vallen) kunnen bijbrengen want onze generatie en opvolgers is dit helaas niet gelukt. Mogelijk speelt hier mee dat wat normen en waarden inhouden niet gedefinieerd is en dus door iedereen zelf wordt ingevuld.

Vanaf Sportpark Kollenberg in Nuth leidt  het gidsen-deo Chris en Rinie ons de 23 wandelaars en een hond om Wijnandsrade heen, maar wel langs het kasteel van noordwest naar zuidoost . Hierbij passeren wij  bewust of onbewust de Bissebeek, Reterbeek en de Hoensbeek. We spreken onderweg over zaken die ons bezig houden, over vrijwilligerswerk. Een persoon zegt “ik ga bij het kienen afroepen en op afroep met rolstoelen rijden” er is niet duidelijk bij gezegd of dit bemenste of lege rolstoelen zijn. Een ander voorbeeld van vrijwilligerswerk zou bij de Dela kunnen zijn om cliënten geschikt te maken voor de laatste reis, het uitstromen (Eufemisme voor overlijden). Ja maar wordt opgemerkt, “dat is toch eigenlijk geen vrijwilligerswerk en dan wordt dit gratis door vrijwilligers uitgevoerd?” Ach, is het antwoord, “dat vinden ze bij de Dela vast niet erg”.

Onderweg zien wij voornamelijk nu nog kale akkers met bijbehorende door regenwater doorweekte wandelpaden. Via een groene oase van 18 holes bereiken wij ons rustlokaal De Koffiemuuele in Voerendaal. Waar wij na iets meer dan 2 uur lopen na 7,9 km aankomen.  Ons onderstel is flink in de modder gezet, Tiny uit Nuth is als eerste bij de ingang en zo als ze is opgevoed, trekt zij de modderschuiten uit en plaatst deze bij de ingang. Mogelijk verwacht zij dat er een veegpiet is blijven hangen die hier een klein cadeautje in zal gooien.

Els heeft hier een positieve ervaring: een serveerster herkent Els na 45 jaar nog als de lerares die haar heeft aangezet tot een carrière in de horeca. “Toch bijzonder” zegt Els “dat ik zo weinig veranderd ben, dan moet ik er nu toch nog jong uitzien “. Je zou ook nog een andere conclusie kunnen trekken.

Aan tafel volg ik uit een gesprek de zin: “dan moet je Bert ook kennen die is ook aan het dementeren”. Was zeker niet zo bedoeld maar het zal je maar gezegd worden. Ook een onderwerp dat vaak mensen ergert is de claimcultuur, een symbool van deze tijd waar fusies en marktwaarden langzaam hun werking hebben verloren.

 

Het tweede deel van deze tocht is het omgekeerde van eerste deel, voor wat de richting betreft. Slingerend beweegt zich de groep door de velden, van zuidoost naar noordwest waarbij in plaats van de Bissebeek de Hulsbergerbeek gepasseerd wordt.  

Langs deze route zijn op een aantal plaatsen gedichten aangebracht. Een begint met Een koolmees met stropdas, dit lijkt geschreven te zijn voor de (voorlopige)  redder van onze pensioenen, onze minister Wouter Koolmees. Net buiten de buurtschap Swier bij Wijnandsrade ligt de Isidoruskapel.  Isidorus is de patroonheilige van de boeren en de tuinders (dus van de dikke aardappelen). Al pratend wordt verteld dat de nieuwe versie van het ”Onze Vader” tijdens de pelgrimage naar Banneux  voor verwarring heeft gezorgd. Met name bij de oudere pelgrims (en dat zijn de meeste) bij het begrip schuldenaren, moeten wij bidden voor deurwaarders?  De voorbidders werken met geplastificeerde spiekbriefjes van het ”Onze Vader”, terwijl het voorbidden core business is voor leiders van een pelgrimage, is er sprake van geheugenverlies of onvoldoende training? Bij navraag bij Els hoe de Uiensoep was, moet ze bekennen dat deze niet aan haar hoge cuisine eisen kon voldoen, met name het kaas-dek, krokant van buiten en zacht van binnen ontbrak, ze heeft met pijn in het hart de bestelling om moeten zetten in een broodje, ja een teleurstelling begrijp ik.

Opvallend is de toename van Alpaca`s in het landschap, vandaag zien we ook weer een weiland met een aantal aaibare dieren. Zou, nu ons spaargeld niet rendeert bij de banken, dit het nieuwe investerings-object zijn,  of is dit de dierlijke uitvoering van een Ferrari voor LTO ers een statussymbool voor agrariërs of toch gewoon een hype? Maar blijkbaar een dier met waarde gezien het feit dat van een dier de linker achterpoot vervangen was door een prothese een kunstbeen/poot. Het dier kan zo naar Paralympics voor Alpaca`s.  “Vroeger” zou dit dier zijn uitgeserveerd als Alpaca-rack, Alpaca-ham of worst, is dit gewijzigde inzicht in de waarde van dieren te danken aan de PvdD?   

Zo eindigen wij weer op de parkeerplaats sportpark Kollenberg de thuishaven van RKSV Minor (voor sommige een begrip, maar ook voor velen niet).  Geen bos gezien maar toch een mooie tour gemaakt, bedankt Chris en Rinie.

 

Met vriendelijke groet,

Frans B.

Ps. Paul (1) en José bedanken de leden van de wandelgroep 50+ zuid voor de getoonde belangstelling.

 

22 Januari 2020 ligt ons vertrekpunt op de Spoorstraat 56 in Bunde, met een dag-gids uit Geulle Jan of Bèr, het is een 8 dus kansen voor de revaliderende 50+ sers.

Sponsoren / Adverteerders

Klik op logo voor bezoeken
website sponsor / adverteerder

Ook adverteren?