50+ Zuid Limburg > Nieuws en foto's

Leuke wandelervaringen

Laat hier uw leuke ervaringen, anekdotes en aantal deelnemers opnemen.                       Hoe??????

Stuur uw tekst naar Frans Beckers Beckersfrans63@gmail.com

foto's 50+ wandelgroep Zuid Limburg

De foto's van de 50+ wandelingen treft u aan op http://myalbum.com/3TBlMd8S3JmO

Jammer, jammer, jammer, geen wandeling op Duits grondgebied.

Niet naar Orsbach op 1 april  2020

Ik was er bang voor, toen ik het verslag van de gedachtewandeling maakte, dacht ik Orsbach zit er op korte termijn waarschijnlijk niet in. De aankondiging waar we moesten parkeren en dat Maria H. uit Heerlen ons zou leiden had ik al uit het verlag verwijderd. Het bericht van Ria dat de wandeling van 1 april  Orsbach wordt uitgesteld kwam niet onverwachts, maar was toch een teleurstelling. Op deze trip had ik mij om meerdere reden verheugd, het wandelen in een ander gebied en dat nog wel in het buitenland en dan natuurlijk het “billig tanken” zonder extra kilometers te rijden naar Tuddern. Maar nu twee weken later lijken onze wensen, wandelen in “goed” zeg maar uitstekend gezelschap en het gezellig goed lunchen, triviale wensen. Wie zou 2 weken geleden gedacht hebben dat wij 50+ers de bedreigde soort zouden worden. Allerlei vaste waarden zijn flexibel geworden, ja zelfs onze leiders buigen want onder druk wordt alles vloeibaar (zelfs harde harten). We wennen aan nieuwe begrippen als groepsimmuniteit, sociale distantie, intelligente lockdown en verbazen ons over het aantal benodigde IC-bedden voor morgen. En dit alles is realiteit en dus geen slechte aprilgrap.

Nadat bekend werd dat het coronavirus ons land bereikt heeft zijn de Nederlanders, getraind door de reclamecampagnes van AH, en masse gaan HAAAAAMSTEREN HAMSTEREN. Te oordelen aan de karrenvrachten wc-papier werd er een ernstige soort van buikgriep verwacht. Maar ja wc-papier kun je niet eten maar wel gebruiken als servetje tijdens het gourmetten. Blijkbaar zitten de meeste mensen goed in dit nieuwe “goud” wat je ziet steeds meer filmpjes waar mensen leuke trucjes met een toiletrol uithalen.

Een voorbeeld praktijk hierover: we gaan in alle vroegte de broodnodige weekinkopen doen en ontmoeten bij het verlaten van ons appartemetencomplex een zeer aardige buurman. Hij loopt richting parkeerplaats en wij vertrekken op onze fietsen met ondersteuning. We wachten bij een stoplicht en wanneer het verkeerslicht op groen springt horen wij tot onze verbazing iemand luid toetert en zien een blauwpaarse auto zijn voorganger passerend het kruispunt over racen. Verbaasd over zo`n gedrag fietsen we naar AH, daar aangekomen zie ik dat onze aardige medebewoner uit de blauwpaarse auto stapt, de ongeduldige automobilist. We kijken elkaar aan en vragen ons af hoe kan het dat zo`n bescheiden vriendelijke man in een auto zo kan veranderen. Nadat wij de boodschappen hebben ingeladen komt onze “buur” uit de winkel en groet ons vriendelijk terwijl hij een winkelwagen volgeladen met toiletpapier voor zich uit duwt richting blauwpaarse auto. 

Bij het begrip “social distance” roept regelmatig vragen op, diverse bewindspersonen hebben opgeroepen om “elkaar vast te houden”, maar daar durf ik toch om meerdere redenen niet aan te beginnen.  

Je loopt het risico dat men de politie belt of in het beste geval dat men roept” laat dat, ga weg oude gek”.

Fysiek is het niet haalbaar om iemand vast te houden op een afstand 1,5 meter. Zelfs iemand met lange armen kan dit niet te overbruggen. Sommige denken dat je het “probleem weg kunt klappen” andere denken: negeren is een optie of mij treft het niet ik ben jonger dan 55+. Maar een zekerheid: bij deze viruscrisis geldt, dat het virus zich niets aantrekt van sociale lagen of politieke stromingen.

Maar willen we “snel” naar een genormaliseerde situatie toe, dan zijn we voor een groot deel afhankelijk van de inzet van Mimi en haar medewerkers van Handhaving want tussen de volgzame kudde zit altijd een groepje  eigengereide en eigenwijze lummelen die ons door hun gedrag bedreigen.

Maar wat doet een wandelaar als hij/zij niet kan wandelen?
Door deze “ophokplicht” voor personen die niet tot de belangrijke beroepsgroepen gerekend worden en beroep-loze gepensioneerden vallen daar zeer zeker niet onder. Voeger had het gaan “hokken” nog iets spannends en dacht je dat lijkt mij ook wat, maar nu blijkt dit behoorlijk saai te kunnen zijn. Dus enkele tips voor opgehokte wandelaar van 50+ Zuid-Limburg.

Met de ogen dicht in de zon zitten op het balkon of tuin en dan dromen over de wandelingen die wij maakte in het pre-coronatijdvak en hopen (tegen beter weten in) dat eerdaags de post-coronatijd aanbreekt.

Zorg dat je spiermassa op niveau blijft, ooit gaan wij weer op pad. Dus doe mee met Nederland in beweging van MAX en ook aan de Lapzwanse gym van L1 ofwel Limburg in beweging. Tenminste zo dacht ik er aanvankelijk over, maar als opgehokt persoon ga je ook dingen proberen en ik heb mijn mening moeten herzien.

Ga eens thuis uiteten. Zoek een gerecht uit waarvan je weet dat het slagingspercentage vrij hoog is. Wel nog een “dingetje“ vraag je op tijd af, heb ik de ingrediënten hiervoor in huis? Want voor de klanten van AH geldt de sperrzeit ochtendklok van 7.00 tot 8.00 uur. Wie had gedacht dat de naoorlogse generatie dit nog aan den lijve zou ondervinden, tot nu toe kenden we dit alleen uit films en uit de verhalen van ouders, oma en opa.

Maak een menukaart, maar verstop wel het kookboek want gebleken is dat de foto`s nooit communiceren met het door jouw gemaakte eindproduct. Ik heb mij vaak afgevraagd zijn de foto`s wel op de juiste pagina weergegeven. Dus aan de slag, dek de tafel feestelijk zet er kaarsje bij (niet die van Pater Karel) maar een anoniem exemplaar. Wanneer alles is voorbereid en het diner staat te garen, trek dan je huispak uit en belangrijk vraag ook aan je huisgeno(o)t(en) of zij ook hun huispak willen verruilen voor een outfit die beter aansluit bij de activiteit. Maak er een IC-bedden - en mondkapjes vrije avond van.

Ga gezellig thuis naar de bioscoop; kies een mooie film (geen bloedbad want dan heb je al gauw een dokter of ziekenhuis nodig en die kunnen wel even zonder). Maak zelf popcorn, simpel pan met dikke boden een dun laagje zonnebloemolie opwarmen (olie mag niet walmen) probeer met enkele maiskorrels, gaan ze in de olie draaien dan is de temperatuur goed, maiskorrels erin (niet teveel tegelijk) en het poffen kan beginnen, niet de deksel vergeten anders moet je na afloop stofzuigen. Gordijnen gedeeltelijk dicht zodat er een romantische belichting ontstaat. Iedereen op de bank, dan kunnen we beginnen.   

Sla de dagkoersen, die om 14.00 uur worden gepresenteerd met het aantal corona-besmettingen en blijvende uitvallers, eens over.

Bedenk dat het beter is om op je eigen stekje te verblijven dan in het Corona-hotel met Toekan in Urmond ook al is dit een al-inclusieve verblijf, geheel gefinancierd door CZ, Achmea en anderen zorgverzekeringen.

Neem even een time- out wanneer de huisspanning oploopt, want na deze crisis is er hopelijk ook nog een leven.

Blijk thuis en laat niemand binnen dan kunnen wij straks weer samen een wandeling maken.

Met vriendelijke groet,

Frans B.  

Ps. Ik hoor net van onze minister-president dat onze ophokplicht met 4 weken is verlengd, de geplande wandeling van 15 april in Geulle kan dus ook niet doorgaan, dus geen 8 van Geulle.

Alleen in gedachten wandelen in Landgraaf.

Niet naar Landgraaf op 18 maart 2020

 

Bij de vorige wandeling op 4 maart was het coronavirus nog alleen een probleem voor Aziaten en de bezoekers van Aziatische landen. In het verslag van Eijsden heb ik hier de draak nog mee gestoken maar nu slechts 2 weken later beheerst dit ook ons dagelijks leven. En nu mag/kan wandelen ook niet meer, onvoorstelbaar toch. Ga maar na, wanneer wandelt een wandelaar (onder normale omstandigheden) niet? Welke redenen kunnen er zijn om niet te wandelen:

1. slecht weer (geen reden poncho aan en go),
2. ziekte van de wandelaar en/of partner (moet wel serieus zijn niet voor een elk kuchje),
3. wanneer er een storing is aan het bewegingsapparaat (knie of ander vitaal wandelonderdeel het niet naar behoren functioneert) ,
4. geen toestemming van de partner (komt niet uit vandaag),
5. door tijdgebrek (b.v. verhuizing),
6. geen zin (bijna ondenkbaar),
7. angst voor de andere wandelaars (niet nodig na enkele tochten neemt dit af), 
8. luisteren naar onze minister-president en wij vermijden sociale contacten, hoe bekend/bemind/gehaat deze ook moge zijn?
9. of is het dat wij wandelaars 50+ (zeg maar gerust 60 à 70+) behoren tot de bedreigde groep/soort voor dit virus.

Welke alternatieven zijn er voor het niet wandelen? Bewegen met omroep MAX, ja ja, ik hoor jullie het al roepen “dat is iets voor oude mensen” klopt maar dat zijn wij toch ook. Dus rolluiken, jaloezieën, naar beneden of gordijnen dicht en stiekem meedoen. Iedere dag ½ uurtje is toch 3,5 uur per week. Ongeveer onze wandeltijd zonder lunch en rustmomenten.

In de tuin lopen kan natuurlijk ook, mensen op een appartement kunnen de lift negeren en extra trappen lopen. Maar de gezelligheid, zelf de modder en regen samen met de andere wandelaars trotseren ontbreekt. En daarom gaan wij de wandeling toch maken, maar dan wel alleen in gedachten. Iedereen kan deze wandeling meemaken of je nu al zoals Ton,  John en lambert gestopt bent of nu even niet helemaal fit bent zoals José, Paul, Herman en Jan, iedereen kan mee. Ben je bekend met de omgeving rond de kastelen Strijthagen en Erenstein, dat helpt maar is geen must, een gezonde dosis fantasie helpt ook en voor degene die beiden missen zie: https://wandelgidszuidlimburg.com/routes-op-nummer/  route nr. 195 en je kunt zo aanschuiven (zie foto’s 20-11-2019 uit deze omgeving).

 

Ons vertrekpunt zou de parkeerplaats Overstehofweg in Landgraaf zijn, hier zouden wij ons verzamelen voor deze fictieve tocht. Was de tocht vandaag doorgegaan dan waren Teja en Henriette niet met ons mee gereden omdat zij  en meerdaags uitstapje met vriendinnen hebben. Ria zou ons opgewacht hebben en ons de lunchmogelijkheden van de kleine kaart van Restaurant Suus hebben getoond. Wat zou de opkomst vandaag niet geweest zijn, zeker tegen de 28 personen en een hond, maar ja met zo’n stralend weer (waar ze in Fukushima en/of Tsjernobyl jaloers op zouden zijn geweest). Met een temperatuur van bijna 24 °C gemeten op het balkon is het lente, mensen zouden op de balkons en op terrassen zitten, voorjaar in maart met zo’n weer dan zou je donderdag a.s. met St. Joep over de “koppen” kunnen lopen.

Ria en assistent Lei uit Nuth (heeft de wandeling mee verkend) zouden ons ons in noordelijke richting voeren, daar ligt het familiepark Mondo Verde waar we met onze kleinkinderen op kleine schaal de wereld kunnen verkennen. Een echte aanrader voor Opa’s & Oma’s.  Aan de linkerzijde is een waterpartij met visvijvers, de paden zijn begaanbaar maar wel modderig maar in deze waterrijke omgeving was dit wel te verwachten. Reigers en eenden hebben zich permanent ingeschreven in dit eldorado. Even verder zien we de contouren van het 18de -eeuwse Kasteel Strijthagen, voor dit kasteel is een  mooie beelden-partij van Rembrandts Nachtwacht  aangebracht, alleen ontbreekt het doek en de beelden moeten nog ingekleurd worden. Het park en omgeving is schitterend, vast niet bijgehouden door een zwarte en/of grijze tuinman. In deze omgeving krijg je het “blijde motorrijder”- gevoel, de persoon die van zijn motor afstapt, dan glimlacht en dat dan de zwarte streepjes (geplette insecten) tussen zijn witte tanden zichtbaar worden. Het gevoel dat zou ontstaan wanneer we een aardig bedrag gewonnen of geërfd zouden hebben  en dat je dit niet hoeft op te geven bij de belastingdienst, toch lekker hè. Nadat we even genoten hebben van de omgeving en de beeldentuin gaat de tocht verder. Tijdens het oversteken van de Provinciale weg letten Ria en Lei goed op dat we allemaal zonder schade overkomen. We zouden om het enigste stuwmeer, dat Nederland rijk is, heen lopen: Cranenwyer, halverwege de 20e eeuw loosden de steenkoolmijnen in Kerkrade hun vervuilde afvalwater in dit stuwmeer in de Anstelvallei . We zouden verder lopen met het stuwmeer aan de linkerzijde naar het zuiden,  langs Kasteel Erenstein naar Suus. Zo 8 km zit erop. We zouden buiten kunnen lunchen en onder het genot van onze lunch zouden de wereldproblemen over tafel gaan. Jan uit Maastricht zou over zijn zoektocht naar een nieuwe woonlocatie kunnen vertellen en zijn ervaring met makelaars. Gezien zijn wensen en afmeting zou een Tiny house (maar wel met sauna en/of jacuzzi) voor hem een optie zijn. De meeste wandelaars zouden na de lunch nog nagenieten, het zou dan net een poezen-café zijn waar de poezen en katers zitten te spinnen in de zon.     

Bent u er nog bij, maak dan ook het laatste stukje van de tocht nog mee het is niet ver meer. 

Ria en Lei sporen ons aan om op te staan en te vertrekken, we lopen terug in noordelijke richting rondom GaiaZOO, passeren de Provinciale weg tot aan de Callisterstraat verder gaan we in noordelijke richting Park Gravenrode langs SnowWorld. Nog 1,5 km en we bereiken na 14,4 km ons startpunt weer. Ria en Lei hebben ons goed in het oog gehouden, niemand vermist en in goede harmonie ronden wij deze tocht af. Want wij wandelaars moeten erop uit, we zijn actievelingen en zeker geen “achter de geranium-hangers”.

Ria en Lei hadden toch een mooie tocht voor ons uitgezet en het was zeker gezellig geweest wanneer we deze samen hadden kunnen lopen. Maar in gedachten lopen is ook een aparte ervaring, toch.

 

Met vriendelijke groet,

Frans B.

Ps. Dit is de eerste keer dat ik zo ver in mijn pyjama en op pantoffels “gelopen” heb.

Sponsoren / Adverteerders

Klik op logo voor bezoeken
website sponsor / adverteerder

Ook adverteren?