50+ Zuid Limburg > Nieuws en foto's

Leuke wandelervaringen

Laat hier uw leuke ervaringen, anekdotes en aantal deelnemers opnemen.                       Hoe??????

Stuur uw tekst naar Frans Beckers Beckersfrans63@gmail.com

foto's 50+ wandelgroep Zuid Limburg

De foto's van de 50+ wandelingen treft u aan op http://myalbum.com/3TBlMd8S3JmO

Twee in één ofwel een klein beetje Eckelrade aangevuld met een flinke dosis Voerendaalse blubber.

Eckelrade, 23 oktober 2019

Op de parkeerplaats in de Dorpsstraat in Eckelrade fuift de jarige Rinie ons op lekkere zelfgemaakte appelflappen en of dit nog niet genoeg is trakteert Jan uit Maastricht ons op, op de plaat gebakken linzenstukjes met een vleugje speculaas. Mogelijk wil hij de fusie tussen twee postagentschappen met ons vieren. Weer aanwezig na lange tijd Fini en Jan uit Geleen en Jan uit Geulle. Teja informeert ons over de gezondheidstoestand Paul 1. Onze dag-gids Ria leidt ons, 22 personen + hond, naar St. Geertruid. Hier wordt na bijna 7 km pauze gehouden in De Bosrand in St. Geertruid. We ontmoeten Rika, die op zoek was naar de hond Luca. Terwijl we na de lunch buiten wachten voor het tweede deel van de tocht roept iemand  “heeft iedereen zijn kunstgebit, dan kunnen we vertrekken”’. Annie, Henk uit Bunde en Jan uit Geulle gaan nu huiswaarts. Door de strakke leiding van Ria verloopt ook het tweede deel van de tocht zonder incidenten. Totale lengte van deze tocht is 14 km.

 

Voerendaal, 6 november 2019

Vandaag zijn we overgeleverd aan de nukken van de weergoden, de voorspellingen lopen uiteen van motregen tot de gebruikelijke “hier en daar” een bui. Ik hoop dat Jan en Els, ons gidsen duo uit (nog steeds) Thull, weten waar “hier en daar” is en ook het hierbij benodigde neerslagtijdschema kennen.

Op parkeerplaats aan de Tervierenweg in Voerendaal verzamelen zich 24 waterbestendige wandelaars en een hond. Jan uit Thull heeft voor geïnteresseerden een zak walnoten meegebracht en Lei uit Geleen laat liefhebbers genieten van zijn druivenoogst. Bèr zal ervoor zorgen dat we later altijd nog kunnen zeggen, “gelukkig hebben we de foto`s nog”.

Ria meldt dat Ger en Toos uit Klimmen, die hier bij regen een “homerun” hadden kunnen maken, zich hebben afgemeld, ze zijn beiden “versnòpt”.  De hond van Rika is terecht, maar helaas overleden. De dames  Rosé uit Geleen en Lilo uit Sittard gaan vandaag ook mee en Jan uit Geulle loopt de tocht voor de helft mee in het kader van het revalideren van een knieblessure. Maar voordat we starten verleidt Els ons met een aantal smakelijke lunchgerechten waaruit wij een keuze kunnen maken. Later vertelt ze dat het lopen ervoor zorgt dat het hoofd leeg wordt en de lunch ervoor zorgt dat de maag gevuld wordt. Interessante theorie hier zou meer mee gedaan kunnen worden. Blij verrast ben ik als Lilo aangeeft een Fortuna-supporter te zijn, nu sta ik er niet alleen voor wanneer de resultaten niet zo best zijn.  En mij een seizoenkaart ruil wordt aangeboden. Want bij het huidige spelniveau zal Fortuna volgende seizoen samen met MVV in de keukenkastjes divisie uitkomen, volgens een inwoner van “de City”.

Ons gidsenpaar Jan en Els Meys & Meys uit Thull gaan ons voor in zuidelijke richting Voerendaal, onderweg zien we overal herfstkleuren, bruinschakering van oker tot modderbruin (vaak op de paden). Een nieuw  aangelegd wandelpad waar wij via stapstenen een beekje oversteken zorgt voor commotie. Door samen te werken, slagen alle wandelaars erin om zonder natte broek deze hindernis te overwinnen. De ontwerper hiervan had zeer waarschijnlijk schoenmaat 44 + en basketbal-benen. Over de Allee komen wij bij ons lunchadres de Brasserie van kasteel Wijnandsrade waar wij, volgens gids Jan wel de koffie mogen ruiken, maar eerst nog een lus van 1½ km moeten/mogen afleggen voor deze te verdienen. Rond half een en na 8 km is dit het geval. Onze outfit is niet meer direct oogstrelend, met modder vanaf de schoenenzolen tot aan de knieën is het net of je zo van de catwalk voor zwervers afgestapt bent.

Snel en efficiënt worden onze lunchwensen bezorgd, wel blijken enkele wandelaars last te hebben van korte termijn geheugen storingen getuige de vraag “wat had ik ook alweer besteld” en “Els waar is de bestellijst”. Maar Els heeft de regie stevig in de hand zodat iedereen het door hem of haar bestelde bezorgd krijgt. Aan tafel bij de Meysjes (Jan, Els, Jeanny en Sjef) zie ik al rondkijkend allerlei lekkere dingen , broodjes met geitenkaas,  of beenham, mijn buurman Lei uit Nuth trakteert zich zelf op een flink stuk “kroasjel mit sjoem” en voor mij dampt een flinke kom Franse uiensoep met bestemming Els. Stiekem gluur ik over mijn schouder naar de revalidant uit Geulle, conclusie het lopen is misschien nog niet helemaal oké maar over het innemen  van kroketten hoeven wij ons geen zorgen te maken, daar is niets mis mee.

Als je zo tijdens de lunch rondkijkt dan is er al snel een parallel getrokken met het geheime dagboek van Hendrik Groen, ouderen die gezellig samen smoezen en net op reis zijn met de Omanido-club (Oud maar niet dood). Met enkele verschillen, wij gaan straks ieder naar zijn of haar huis (tenminste daar ga je van uit) wij zijn vitaal (enkele nog niet helemaal) en Mvr. Stelwagen ontbreekt hoewel sommigen wel eens even in die rol van dwarsligger kruipen.

Ons gidsen duo Meys & Meys is constant online met Buienradar volgens mij ook nog met Gerrit Hiemstra en/of Willemijn Hoebert over de mogelijke bui “hier of daar”. Later bleek het ook even “ hier” en over “daar” is even niet interessant. En net bij de het eindpunt begint het een beetje te regenen. Blijven logeren in Wijnandsrade of allemaal bij Jan uit Geulle in de auto, zijn geen opties, dus gaan we op pad. We verlaten Wijnandsrade in oostelijke richting, ondanks dat we aan de vooravond van de winter staan zijn een aantal velden groen getooid door de groenbemesting met mosterdzaad. Op een aantal plekken zien wij een wijds landschap onder het grijze wolkendek, maar je kunt het vocht zien hangen waardoor een gordijn van mist ontstaat. Na 14,6 km bereiken wij onze bestemming de bestemming ligt aan de linker kant.   Jan en Els hebben ons meegenomen op een tocht, die in zomerse omstandigheden een herhaling waard is.

Met vriendelijke groet,

Frans B.

Ps. Door verhuisperikelen is het verslag van onze tocht in Eckelrade nu ingekort weergegeven

 

20 november parkeren wij bij kasteel Erenstein, Brughofweg 23, Kerkrade dag-gids Frans H. zal ons door 3 natuurgebieden leiden en indien nodig zal tolken/übersetzen in het restaurant

Op zoek naar de parel van het Heuvelland!

Slenaken, 9 oktober  2019

Vandaag extra op tijd vertrokken voor een reisje naar de zuidelijkste Nederlands/ Belgische grens. Hier zou de parel van het Heuvelland zich bevinden. Ben benieuwd of dit een echt of een fake-verhaal van de VVV is. We zullen het zien, samen met twee dirndls (weliswaar incognito) uit de Oktoberfest-stad Sittard te weten Teja en Henriette zullen wij op zoek gaan naar deze parel. Op ons startpunt de parkeerplaats, de Dorpstraat 2 in Slenaken zijn al een aantal wandelaars aanwezig, zelfs Chris, Rinie en Tessa zijn al ruim voor het startmoment gereed voor vertrek. Maar eerst moet de lunchkaart ingevuld worden iets wat onze dag-gids Rika kordaat ter hand neemt. Ria meldt dat Toos en Ger verhinderd zijn en dat onze nestor Ton de wandelschoenen (samen met de pijp) helaas aan Maarten heeft moeten geven.

Teja vertelt dat Paul 1 uit Sittard vanwege een nierprobleem voorlopig niet mee kan wandelen, Paul en José doen ons de groeten.

De 22 wandelaars en Tessa, staan ondanks de weersverwachting gereed en gaan onder de directe leiding van onze dag-gids Rika op pad voor de 8 km die nog voor de lunch afgewerkt moeten worden.

Iets over de zoektocht naar de parel van het Heuvelland; we lopen over de Grensweg, op het einde van deze weg is het begin van België. Met een Belxit of Nedxit zou deze wandeling enkele malen gestopt moeten worden voor de douaneformaliteiten en degene die zijn paspoort of identiteitskaart vergeten had moest dan wachten totdat wij weer terug waren op onze eigen bodem. De Britse politici zouden meer moeten wandelen in het grensgebied.

Aan Frans H. is nog net te zien dat hij na een cruise zijn draai op het vaste land weer heeft gevonden. Ook Jan uit Maastricht is terug na een vakantie, hij is een stuk volwassener geworden want hij draagt nu een broek met lange pijpen. Wij gaan richting Nurop en Teuven, bij de Vanstraat gekomen, volgen wij de Hoofdstraat tot aan Gieveldstraat die wij volgen om dan het bos in te duiken. Na het oversteken van de Teuvener-Driesen bereiken wij het hoogste punt met een mooi zicht op de omgeving (zou dit de parel zijn?). In het Bovenste bos buigen wij af in noordelijke richting tot aan Julianastraat op de hoogte van Eperheide. We volgen Rika naar ons lunchadres Berg en Dal, zo de eerste 8 km zitten erop. Hier zijn we de komende 5 kwartier onder de pannen.

Is de klimaatverandering en de daarmee gepaard gaande zeespiegelstijging van invloed op de parel van het Heuvelland?

We starten onze tocht op 141 meter NAP (Normaal Amsterdams Peil ). Een NAP-hoogte van 0 m is ongeveer gelijk aan het gemiddeld zeeniveau van de Noordzee. Bij de verwachte zeespiegelstijging deze eeuw van 26 tot 82 meter volgens KNMI zitten wij hier nog steeds droog. Na ca. 4 km bereiken wij het  hoogste punt van de tocht, 248 meter NAP, het laagste niveau ligt op 130 meter. Conclusie zelfs wanneer het KNMI een behoorlijke meetfout heeft gemaakt dan nog houden de bewoners in Zuid-Limburg de komende eeuwen droge voeten. Met andere woorden de parel van het Heuvelland wordt niet door de zeespiegelstijging bedreigd, dus de toeristen houden ook in de toekomst droge voeten.

Trending topic tijdens het wandelen is het Tv-programma  “Dokters van nu” waarin een nieuw dieet is gepresenteerd 5:2 ofwel 5 dagen waarbij er 3 maattijden zonder tussendoortjes genuttigd worden, gevolgd door 2 vastendagen waar alleen water, koffie en/of thee gebruikt mag worden. De gedachte hierachter is dat het lichaam tijdens de vastendagen de afvalstoffen opruimt. Ook is er en mildere variant 3 maaltijden in 8 uur en verder niets meer eten. Dus je start met de krant ontbijt om 9.30 uur je luncht om 12.30 en om 17.00 uur het diner en je kaken kunnen gaan rusten. De getoonde resultaten na zo`n 6 weken 5:2 waren verbluffend. Bijvangst is dat je tanden in ieder geval minder snel slijten. En, je hoeft er niets extra`s voor te doen alleen maar niet eten.

Van de lunch niets dan goed alleen een klein puntje, de vissoep die mijn overbuurman geserveerd krijgt ziet er smakelijk uit, maar blijkt zo pittig dat Chris na enkele lepels bijna begint te stomen. Ik vraag aan Chris of hier een natte handdoek bij geserveerd wordt. Na een seintje aan de ober wordt dit -puntje opgelost.

 Deel 2 van de dagtocht is 4,8 km lang, we gaan via de Planckerweg richting Schuilberg tot aan Hoogcruts, dan de Terlindenweg naar Beutenaken daar draaien we om en lopen langs de Gulp naar de parkeerplaats terug.

Bij een poortje tussen weiland en bos is Huub uit Heerlen twee verdwaalde wandelaars de weg aan het uitleggen terwijl ik hen passeer zeg ik tegen Huub “de mensen die je de vorige keer de weg hebt uitgelegd zijn pas na 3 dagen gevonden”. Gelukkig schiet Huub in de lach gezien de verwarde blik van de verdwaalde wandelaars was dit ook nodig.

Een van de 50+dames vraagt mij “is jouw vrouw aan het wandelen met de Zonnebloem” ?  Ja ze loopt vandaag de geraniumroute”. Als de dames van het vrouwengilde dit maar niet ten horen krijgen.

De laatste 1 ½ kilometer krijgt de Buienradar toch nog gelijk, maar wij zijn zo bij de parkeerplaats. Rika heeft ons een mooi stukje Nederland/België laten zien, bedankt hiervoor.

Rest de vraag nog, hebben wij de parel van het Heuvelland gevonden? Eigenlijk is de vraag niet relevant, in goed gezelschap is het overal mooi en een parel kun je zelf zijn. Door wat we voor een ander betekenen, een luisterend oor zijn, een hand op de schouder (maar kijk uit voor Me-too) of hoe neem ik deel aan deze 50+ groep.  

 

Met vriendelijke groet,

Frans B.

 

Ps. Ben benieuwd of Bèr en Mia een parel gefotografeerd hebben.

 

Op 23 oktober verwacht Ria als dag-gids de 50 + wandelaars bij de harmoniezaal Dorpstraat t/o 46  6152 ND Eckelrade.

 

 

Sponsoren / Adverteerders

Klik op logo voor bezoeken
website sponsor / adverteerder

Ook adverteren?