50+ Zuid Limburg > Nieuws en foto's

Leuke wandelervaringen

Laat hier uw leuke ervaringen, anekdotes en aantal deelnemers opnemen.                       Hoe??????

Stuur uw tekst naar Frans Beckers Beckersfrans63@gmail.com

foto's 50+ wandelgroep Zuid Limburg

De foto's van de 50+ wandelingen treft u aan op http://myalbum.com/3TBlMd8S3JmO

Giro van het Mergelland, etappeplaats Bemelen.

Bemelen, 22 mei 2019

 

Wanneer wij door Teja met veel schwung de parkeerplaats opgereden worden, bij de kerk in Bemelen staat de ploegleider van de dag reeds gereed om ons te begroeten. Tijdens de presentatie en het intekenen (voor de vloeibare voeding of is het doping?), zien wij dat Finy uit Geleen, Paul (2) en Marijke uit Sittard ook tot de deelnemers behoren. Uit de briefing blijkt dat Annie en Henk uit Bunde bij de lunch aanschuiven om het tweede deel van de wandeling mee te lopen. Ook Jan en Els uit Thull schuiven aan bij de lunch en zullen zich vervolgens aan de beproeving van het tweede deel van de tocht blootstellen. Maar gestart wordt met een ploeg van 22 personen. Vandaag zullen er best wat klimkilometers te verhapstukken zijn.

Direct na de start worden wij door de nietsontziende gids de Bemelerberg opgejaagd, na enkele uit-hijgmomenten bereiken we een plateau. De kopgroep moet niet alleen wachten op het peloton maar ook op de achterliggers. Bij de volgende helling ruik ik de Geulle, de dag-gids zegt “je ruikt niet de Geulle maar daslook, kijk maar de hele helling staat er vol mee”. We komen door een holle weg, ingesloten tussen mergelmuren die deels bekleed zijn door donkergroene mossen. Jan uit Maastricht voert ons door bosgebied, langs akkers en weilanden waar de brem  in bloei staat en voor gele nuances zorgt in de reeks van groenschakeringen van de begroeiing.

Van tijd tot tijd worden er rustmomenten ingebouwd en is er sprake van ravitaillering. Fans H. verzorgt hand en spandiensten bij het verstrekken van Jägermeister een middel dat door de dopingautoriteit als verdacht wordt aangemerkt. Om het gebruik te maskeren wordt vaak een zacht kaasje gebruikt. Bèr verstrekt deze middelen onder het mom van het vieren van zijn verjaardag. Op de plaats waar deze middelen zijn toegediend is als bewijs een kaaswikkel aangetroffen. Vrijwel het gehele peloton aan deelnemers is gevallen voor deze middelen alleen enkele deelnemers van een kopgroep houden zich afzijdig.

Na een daling klimmen wij weer via trappen, het aantal klim-kilometers loopt flink op.

Onderweg hoor ik het volgende waar gebeurd verhaal. Een van onze wandelaars(sters) had pech met zijn/haar kunstgebit dit was doorgebroken. Normaal als er iets was met dit handig hulpmiddel b.v. een tand afgebroken (met tongzoenen of anders)  dan stapte deze persoon naar een tandtechnieker in de buurt, die dan vrijwel direct het euvel verhielp. Nu echter was de mededeling “kom morgenmiddag maar terug dan is je gebit klaar”. Aangezien de persoonlijke charme van onze onfortuinlijke persoon ernstig te lijden had door het gemis van het kunstbijtertje besloot deze persoon diezelfde middag toch langs te gaan om te informeren of het bijtertje mogelijk toch klaar was. En ja hoor de persoon op de receptie gaf een gerepareerde gebit mee, thuis gekomen werd het gebit op de juiste plaats aangebracht, en het zat van geen meter. De persoon kreeg de mond (wat eigenlijk normaal was) niet meer goed dicht. Dus op hoge poten terug en hier werd de technieker erbij gehaald, deze bekeek het gebit en zei “u heeft gelijk dit gebit past niet, en dat is ook niet zo vreemd want het is uw gebit niet”. Komt u morgen maar uw eigen gebit halen.

Inmiddels is de kopgroep na een korte eindspurt Berg & Terblijt binnen gekomen  bij lunchroom-brasserie  Van Alles Get en de bevoorrading van de groep kan plaatsvinden. Dit luistert erg nauw, iedere deelnemer heeft zijn/haar eigen op de persoon afgewogen voeding en drank. Bij het verstrekken hiervan dirigeert onze dag-gids/ploegleider de juiste voeding naar de juiste persoon. Aan tafel delen wij allerlei onderwerpen zo zijn de verkiezingen een onderwerp, maar ook een leuk verhaal van Jeanny die aan haar 5 jarige kleinkind uitlegt wat Kerstmis betekent, zo vertelde ze dat Maria gezeten op een ezel en hoogzwanger, met Jozef die de ezel leidde, overal vroeg of er een plaats vrij was om te overnachten. En nadat ze vertelde dat er geen plaats was voor Marie en Jozef vroeg de kleinzoon “oma hadden zij dan niet gereserveerd?” We zijn net uitgelachen als de deur opengaat en Annie en Henk binnenkomen. Spontaan wordt er geapplaudisseerd, Annie bedankt de leden van de wandelgroep voor de aandacht en steun. Om te vieren dat zij al zover is opgeknapt dat zij een halve tocht mee kan lopen trakteert zij de groep op een rondje.

 

Ook aan zittende gezelligheid komt een eind en onze ploegleider gaat ons voor het tweede deel van de trip alleen nu met 26 deelnemers, opmerkelijk want meestal valt er iemand af tijdens de pauze. Al snel zijn wij omgeven door groen en horen wij buiten de fluitende vogels en zoemende insecten alleen onszelf.  Op de akkers steken de gewassen de kop op en ook in de boomgaarden zien we dat het een goed kersen en appeljaar zal worden. Paul (2) en Mia uit Susteren buigen zich over een paars gekleurd bloemetje ik dacht dat wordt Joop bellen maar

ze komen er samen uit het is een ….. . Paul (2) blijkt dus niet alleen goed te zijn in padden maar weet dus ook veel van de bloementjes en beitjes. Dus iemand met een probleem in deze area kan hier zijn of haar voordeel mee doen. De dag-gids voert ons in ruwe weidegebied binnen nadat we het hek gepasseerd hebben staan we oog in oog met grote geiten in mohair getooid en kune kune varkens in een mantel van ruw harig tweed. Eigenlijk gezien de temperatuur hadden ze beter badkleding kunnen dragen. We passeren een vroegere mergelwinplaats, grote mergelblokken lijken uit de grond te groeien. Na een klim waar we eigenlijk punten voor het bergklassement hadden verdiend kunnen we de omgeving goed bekijken beneden ons mergelrotsen  loslopende dieren en natuurlijk de altijd aanwezige toeristen, want de kassa “moet wel blijven rinkelen.

Onze ploegleider zegt “dit is nog niks, straks zuus dich  de city, dat is pas sjoen”. En ik moet toegeven even later staan wij op een plek waar de skyline van Zuid-Limburg mooi te zien is. Jan legt glunderend uit wat we zien: de kerktoren van .. en ..  “enne” vraagt hij met een zelfvoldane blik in de ogen? “ Ik antwoord “ Ziet er prachtig uit alleen jammer dat Vinkenslag niet goed te zien is “. Jan uit Susteren beweert dat Susteren meer heiligen heeft dan Maastricht 13 en daar kan Maastricht niet overheen, maar Maastricht heeft wel altijd meer schijnheiligen gehad.

Een van onze wandelaars had ook nog een goed voorbeeld  hoe je mensen over de rooie kunt krijgen. Het bedrijf waar hij werkzaam was als rescue-medewerker wilde de afdeling reorganiseren. Hij werd als oudere uitgenodigd voor een gesprek bij personeelszaken. Er werd een omscholing voor gesteld, maar vroeg onze wandelaar wat dan? Wat dacht je van garnalenpeller vroeg de personeelsmedewerker, deze loopbaan , heeft zich zoals u wel zult verwachten niet voorgedaan. Maar hij wist toen waarschijnlijk ook niet dat het garnalenpellen naar Marokko werd verplaatst, was hij hierop ingegaan dan had hij toch mooi 11 maanden per jaar een vakantietemperatuur gehad. We passeren aan de rechterzijde de bekende mergelgroeve Blom ,onze ploegleider is er in geslaagd om de voorsprong van de kopgroep en  het peloton klein te houden en ook heeft hij oog gehouden op de achterliggers zodat er vandaag niemand in de bezemwagen terecht gekomen is. Een puike prestatie, maar zonder punten voor het eindklassement, want daar hoeven pensionado’s niet meer aan mee te doen. Bedankt ploegleider en tot de volgende etappe.

 

 

Met vriendelijke groet,

Frans B.

 

Ps ik hoop maar dat er goede stemadviezen zijn uitgewisseld en dat iedereen gaat stemmen.

 

Woensdag  5 juni verzamelen wij ons Julianaweg 21 in St. Geertruid. Rika leidt ons door het heuvelachtig Savelsbos.  

De groene loper was mooi uitgerold.

Amby-Maastricht, 8 mei 2019

Helemaal zonder toezicht met navigator Paul (1) uit Sittard naar Amby, natuurlijk met aangepaste kleding, dus geen niqab, hoodie of bivakmuts op of aan, want dat schijnt men (volgens De Limburger) hier niet zo op prijs te stellen. Wanneer wij ons verzamelen blijken toch een aantal vaste spelers te ontbreken, Teja is haar oprit aan het updaten, José, Marijke en Francisca zijn aan het wandelen in gevaarlijk gebied, Brunssummerheide echt iets voor het vrouwengilde om dan direct na een dubbele moord daar in groepsverband te gaan kijken, zou je zeggen maar deze wandeling was al langere gepland dus toeval. De dader had dit met het vrouwengilde moeten afstemmen. Chris is wegens ziekte afwezig, hierover straks meer. De (oude) nieuwe Paul (2) uit Sittard  ontbreekt en ook Jo uit Spaubeek is vandaag niet te gezien. Opvallend, de vraag dringt zich dan ook op “moeten wij nieuwe wandelaars toch niet beter gaan begeleiden?” Dus langzaam laten wennen aan de huidige wandelgroepsleden en bijbehorende nukken en bijzondere eigenschappen. Ik denk dat de cultuurshock voor velen te groot is, de kennismaking moet meer gedoseerd worden b.v. alleen mee lunchen en later de helft van een 8 meelopen om zo langzaam het weerstandsvermogen op te bouwen.

Totaal zijn er vandaag 20 watervaste types aanwezig, ook Pierre uit Amby loopt deze thuiswedstrijd weer (gedeeltelijk) mee, na een afwezigheid van een maand ten gevolge van zijn hielspoorprobleem.

Het ziet er naar uit dat onze dag-gids  Frans H. “het”, naar het schijnt weer eens  verbruid heeft bij de weergoden, de verwachting is niet echt super. Ondanks dit gegeven gaan wij vol goede moed, gestoken in fleurige waterdichte kleding op pad en met poncho’s en/ of  paraplu’s steeds binnen handbereik. Mimy vertrouwt mij onder het lopen toe dat ze straks best wel een paar baantjes wil trekken (ik vraag mij af  “zou het zo hard gaan regenen?”)

Iets over de tocht: onze dag-gids Frans H. leidt ons eerst even door een stedelijke omgeving, gevolgd door een bosrijke omgeving, over verharde en onverharde paden waarbij wij steeds weer de Geul ontmoeten. We passeren Stella Maris, een scholengemeenschap waar Jan uit Thull 40 jaar van zijn leven aan heeft gegeven om de kinderen uit deze omgeving gereed te maken voor de maatschappij. Voorzichtig informeer ik bij Jan of het afscheid in harmonie en zonder wrok is verlopen, ja per slot van rekening weet je niet of er een gefrustreerde leerling die zijn carrièreverwachting na de lessen van Jan naar beneden heeft moeten bijstellen en nu als verward persoon door het leven gaat. Maar volgens Jan is hij rustig en vredig kunnen vertrekken (klinkt als heengegaan). Wanneer wij Meersen binnen lopen doen zich een aantal opvallende gebeurtenissen  voor, zo staat er plotsklaps een politievoertuig naast ons op de weg. Zou er iemand een groep verdachte personen met rugzakken hebben gezien en dit via 112 hebben doorgegeven ? Verder zijn we ineens onze dag-gids kwijt. Gedrild in kuddegedag lopen wij met of zonder gids gewoon door totdat onze weg gekruist wordt door een andere, dan vallen we stil en kijken reikhalzend uit naar een echte leider die voor ons de beslissing neemt, steken we over of blijven we hier staan. Het laatst is onze dag-gids gezien in de buurt van een huisartsenpost en apotheek, of hij nu al naar zware middelen moet grijpen, na pas 1/3 van de tocht. Maar even later neemt de dag-gids de leiding weer op zich. Paul zegt dat een autochtone mevrouw in het langslopen opmerkte dat er de laatste tijd hier meer zwervers rondlopen.
Na een 8 tal kilometers bereiken we Vaeshartelt, in het prieeltje boven op de ijskelder rusten we even. Frans H. viert hier zijn verjaardag met Amaretto voor de mannen en kruidenbitter voor de dames geserveerd met kaasblokken en droogworst. Droog zitten onder een kunstwerk met spijs en drank, wie kan deze pauzeplaats (ook zonder de drankjes en hapjes) uit Amby overtreffen?  De lat is door Frans H. wel erg hoog gelegd. Onderweg ontdek ik een noviteit, n.l. Huub uit Heerlen heeft een fietsbel waarmee hij andere wandelaars kan waarschuwen dat hij eraan komt. We passeren Mariënwaard een plek waar vroeger moeilijk opvoedbare kinderen naar toegebracht werden vertelt Pierre. Ik vraag Jan uit Geulle hoe lang hij hier gelogeerd heeft, maar dit  blijkt niet het geval te zijn geweest, beweert hij. Wij bevinden ons nu op “de groene loper”, recht van ons ligt de wijk Nazareth. Misschien een tip voor een goedkope vakantie, naar Nazareth maar dan wel zonder Bijbelse taferelen. Een eindje verder ligt links het kasteeltje Geusselt en zien we rechts het stadion waar door de fans al vele tranen vergoten zijn en ook zeker nog vergoten gaan worden. Nu nog even om het zwembad heen lopen en we arriveren op ons lunchadres waar de tafels voor ons gedekt zijn.  Nu is het duidelijk wat Mimy bedoelde met een paar baantjes trekken. Na 11,4 km is het tijd om te rusten in het Grand café Geusseltbad.

Onderweg had ik als iets opgevangen over de reden van afwezigheid van Chris, het zit zo, Chris heeft enkele dagen geleden een verstandskies laten trekken. Soms is het trekken van zo’n verstandskies geen sinecure, maar vaak wordt hier lacherig over gedaan. Chris, kreeg nadat de kies verwijderd was last van een oog. Rinie die met hem te doen heeft zegt “laat mij je bril een zien” en  geen wonder dat Chris  slechter zag wat blijkt er ontbrak een brillenglas. Zou je toch een beetje van je verstand verliezen wanneer je een verstandkies verliest?

Binnen is het aangenaam verpozen maar buiten ziet het er erg nat uit. Frans H. en Lei uit Nuth laten plan B en C passeren en wij, volgzaam als wij zijn, wachten geduldig af op de dingen die gebeuren gaan. Poncho’s aan paraplu’s in de aanslag en we zijn onderweg. Vanwege de weersomstandigheden wordt voor een kortere route naar het Lindenplein in Amby gekozen. In totaal hebben wij 16,5 km afgelegd met een gemiddelde snelheid van 3,5 km/uur. We hebben 4.40 uur samen doorgebracht met onze wandelvrienden. En wij hebben een goed beeld gekregen van wat “de Groene loper is”, namelijk een groene enclave verkeersluw boven op het nieuwe wegennet. Dank aan Frans H. die dit kijkje op de bovenzijde van de tunnels voor ons mogelijk gemaakt heeft.

 

Met vriendelijke groet,

Frans B.

 

Ps. Ben benieuwd naar de foto’s die Bèr en Mia hebben geschoten.

 

Woensdag  22 mei plaatsen wij onze voertuigen in de St. Laurentiusstraat bij de kerk in Bemelen. O.l.v. Jan uit Maastricht maken wij een tocht en lunchen wij bij “Van alles get “ in Berg & Terblijt.

Sponsoren / Adverteerders

Klik op logo voor bezoeken
website sponsor / adverteerder

Ook adverteren?