50+ Zuid Limburg > Nieuws en foto's

Leuke wandelervaringen

Laat hier uw leuke ervaringen, anekdotes en aantal deelnemers opnemen.                       Hoe??????

Stuur uw tekst naar Frans Beckers Beckersfrans63@gmail.com

foto's 50+ wandelgroep Zuid Limburg

De foto's van de 50+ wandelingen treft u aan op http://myalbum.com/3TBlMd8S3JmO

Hoeveel maanden nog op non-actief ?

Herinneringen aan de bezoekjes aan Geulle op 15 april 2020

Nog nooit waren er zoveel mooie aaneengesloten wandeldagen als afgelopen weken en nog nooit heb ik/wij zo weinig klimeters gewandeld. Het advies dat opgevolgd moet worden is binnen blijven en alleen voor een frisse neus naar buiten. Hoe kom je bij temperaturen > 20°C aan een “frisse neus”, hoe vroeg en/of laat op de dag moet je dan naar buiten. Voor een frisse neus moet je een nachtwandeling maken of je hoofd even in de koelkast stoppen. De hele dag met een zeer ontspannen uitstraling thuis op de bank hangen is onvoldoende. Het “volk” tevreden te houden denkt onze regering, Julius Cesar wist het al hoe je het plebs rustig moet houden in tijde van crisis n.l. door “Brood en Spelen”. Dus kregen wij vertaald naar 2020, advies om binnen te blijven en feel good tv aangeboden. Maar ondanks dat wij van de generatie “Ome Willem”(u weet wel van deze vuist op deze vuist) zijn, betekent het toch niet dat wij ook tevreden zijn met programma`s van 40 jaar geleden.

Konden we maar even weg, geen feel good tv, geen corona dagkoersen en ook gelukkig geen mondkapjes journaals.

Was het maar mogelijk om nog eens gezellig samen te wandelen in Geulle, met goed en zelfs met slecht weer, ik zou zo in de regen willen lopen.  

Ik sluit mijn ogen, graaf in mijn geheugen en zoek naar onze wandelingen in Geulle, haal enkele keren diep adem door mijn neus en ja, ja heel duidelijk ik ruik daslook. Het is net of ik  Jan uit Geulle hoor, terwijl hij ons uitlegt waar we langs gaan lopen. Hij heeft het parcours nog verkend en alle gaten zijn gedicht en overhangende takken  verwijderd. Hoe zou het er nu zijn, het is al weer een tijd geleden dat wij als groep Geulle bezochten.

Op 26 april 2017 waren we met 33 personen (waarvan twee jarigen Jan uit Geulle en Frans H.) in een zon overgoten Geulle. Woensdag 11 april 2018 waren we weer in Geulle waar de pas verjaarde Maria uit  Amby de groep voor het vertrek trakteerde. In 2017 was zonnebrandcrème nodig, in 2018 waren poncho’s en andere waterdichtverpakkingsmaterialen voor ons geen overbodige luxe. Met uitzondering van Mimi zij had waarschijnlijk de foto’s van 2017 nog in gedachte. Ondanks de verschillen in weersomstandigheden was het goed toeven in deze schitterde omgeving. Dat gold natuurlijk ook voor de aardige en enthousiaste gids, de hellingen in het Bunderbos, het tapijt van daslook, de bosanemonen en de sleutelbloemen. Ook de vele bronnen die samen de Hemelbeek voeden en ervoor zorgen dat reptielen zoals de vuursalamander en diverse soorten kikkers hier hun habitat hebben. Maar liefst 6 soorten vleermuizen, die door de corona-crisis minder positief in het nieuws gekomen zijn, zijn hier gesignaleerd. Verder zijn das, vos, eekhoorn, steenmarter en bunzing waargenomen. Het gerucht gaat dat er ook van tijd tot tijd kwallen in het bos aanwezig kunnen zijn, wij hebben deze overigens tijdens onze bezoeken niet waargenomen. Graag hadden we vandaag Geulle en omgeving nog eens onder de loep genomen.   

Wat hadden dan toch gezellig kunnen wandelen onder leiding van Jan of wanneer hij nog niet beschikbaar zou zijn om ons langs de flanken van het helingbos te leiden, zijn waardige vervanger die op het gebied van omgang met mensen en deze op het goede been (en vaak verkeerde) te zetten zijn sporen heeft verdiend, natuurlijk onze Bèr.

Wij wandelaars moeten beschikken over een goed geheugen, want wanneer je vertrekt is het ook nog de bedoeling dat je even voor 10.00 uur op de afgesproken plaats bent. En terug is de tijd niet zo belangrijk maar uiteindelijk is het over het algemeen wel de bedoeling dat je dezelfde dag nog thuis aankomt.

Een deel van de onzekerheid kan wordt weggenomen door onze Tom-Tom. Maar wanneer we hier geheel van de techniek afhankelijk zijn is het toch tricky. Daarom is de geheugentraining van MAX een goed hulpmiddel. Afgelopen Paasweekend was een goede gelegenheid voor de aanhangers van MAX geheugentraining (en natuurlijk ook voor anderen) hun geheugen te laten testen. Namelijk door na te gaan of je de eieren die je zaterdagavond hebt verstopt, ook nog zondagmorgen terugvindt, waarbij het scoringspercentage > 80 % moet zijn. Voor diegene die nu zegt “als ik dat geweten had dan had ik deze check uitgevoerd”, heb ik goed nieuws, aanstaande zondag is net z.g. Beloken Pasen en dan mag men nog eieren verven en verstoppen (ongeverfd telt ook). Dus succes.

Nog even terug naar Geulle waaraan ik met enige weemoed terugdenk met name aan de Lunch, bij de Pannenkoekenplaets, dat beviel prima. Buiten zitten onder de parasols (ja binnen staan die niet) en je dan laten verwennen met o.a. spek en ei, die door de bediening in mooie kleine pannetjes, tegelijk en in gelid opgediend werden. Maar ook de heerlijk uitziende vlaai voor Lei en Lei, de Franse uiensoep voor Els en natuurlijk de kroketten voor Sjef uit Brunssum  en Jan uit Geulle. Het gezellig bij elkaar zijn en de gesprekken zijn geanimeerd, een uitgelaten gezelschap waarbij iedereen zijn of haar zegje doet.

Maar terugdenkend aan 2018 met zo`n 25 druk pratende wandelvrienden in een gesloten ruimte, dan is toch ongewild sprake van een aanslag op de restanten van onze gehoorzenuwen.

Toch leer je vaak van ongewone situaties, even terug naar de crisis: terwijl onze premier samen met enkele ministers een persconferentie gaf en de doventolk zich tussen de premier en minister Grappenhuis opstelde dacht ik dat is nog iets voor de lunches van de wandelgroep 50+. Hoe een tolk met zo weinig bewegingen en zonder geluid zo veel kan zeggen, bij ons is dit meestal andersom we slagen erin om met heel veel woorden heel veel geluid te produceren en toch inhoudelijk niet zo veel te zeggen. Dan zou gebarentaal toch een oplossing zijn.

Tijdens een van de sporadische ontsnappings-momentjes zeg maar dat we op “berenjacht”, of gewoon “aan het lucht lopen” waren, kwamen we in de buurt van de Geerhorst, degene met kennissen uit het verkeerde milieu weten dat dit de penitentiaire inrichting Sittard zeg maar, de bajes is. Ik vroeg mij in een neerslachtig moment af “zijn er overeenkomsten en/of verschillen tussen een bajesklant met zwaar regiem (soort van isolatiecel) en een wandelaar 50+ in coronatijdperk”? Er blijken toch een aantal overeenkomsten te zijn nl. beiden kunnen geen bezoek ontvangen of op bezoek gaan, hebben geen poetshulp (geldt niet voor mijn eega, want die heeft mij) en kunnen niet weg wanneer ze dat zelf willen, alleen kan de 50+er zelf het luchtmoment bepalen. Maar er zijn ook verschillen, zo kan de gedetineerde wanneer zijn “quarantaine” voorbij is door goed gedrag (en een slimme advocaat) eerder vrijkomen. Maar ik heb geen idee wanneer mijn/onze quarantaine voorbij is en door mijn/ons persoonlijk goed gedrag kunnen wij die wel verlengen maar niet verkorten, denk ik. Verbazend dat de dingen die zo gewoon, zijn zo bijzonder worden als je er niet meer over kunt beschikken, je persoonlijke vrijheid.

Bent u een 50+ er en hebt u zich in het verleden schuldig gemaakt aan het gebruik van het genotsmiddelen in welke vorm dan ook, dan wordt u op termijn (80+ of jonger afhankelijk van de financiële noodzaak) afgezonderd van de samenleving om “uit te doven” (eufemisme voor laten uitsterven). Tenminste volgens Jort Kelder (een boezemvriend van onze premier) die net als andere tafelgeleerden ook wel opiniedemie voeden, mensen die geen specifieke kennis van het onderwerp hebben maar wel hun mening hierover ventileren. Deze kostengroep uit laten doven is financieel aantrekkelijk, geen pensioenuitkering (dus ook geen AOW meer) en geen onnodige ziektekosten voor deze nieuwe (oude) paria`s. De selectie zou niet op leeftijd maar op levensverwachting gebaseerd of op conditie moeten plaatsvinden. Dan scoren wij wandelaars 50+ toch nog behoorlijk goed en ontsnappen we “voorlopig nog”, aan de economen.

Dus blijf thuis, blijf fit, laat niemand binnen dan kunnen wij straks weer samen een wandeling maken.

Met vriendelijke groet,

Frans B.  

Ps. Woensdag 29 april was een trip naar Gemmeninch 5851 Rue de Loch (B) geplant waar Huub en Maria uit  Heële ons zouden voorgaan (zodat wij de gebruinde kuiten van Huub konden bewonderen) maar helaas nu nog even niet.

Jammer, jammer, jammer, geen wandeling op Duits grondgebied.

Niet naar Orsbach op 1 april  2020

Ik was er bang voor, toen ik het verslag van de gedachtewandeling maakte, dacht ik Orsbach zit er op korte termijn waarschijnlijk niet in. De aankondiging waar we moesten parkeren en dat Maria H. uit Heerlen ons zou leiden had ik al uit het verlag verwijderd. Het bericht van Ria dat de wandeling van 1 april  Orsbach wordt uitgesteld kwam niet onverwachts, maar was toch een teleurstelling. Op deze trip had ik mij om meerdere reden verheugd, het wandelen in een ander gebied en dat nog wel in het buitenland en dan natuurlijk het “billig tanken” zonder extra kilometers te rijden naar Tuddern. Maar nu twee weken later lijken onze wensen, wandelen in “goed” zeg maar uitstekend gezelschap en het gezellig goed lunchen, triviale wensen. Wie zou 2 weken geleden gedacht hebben dat wij 50+ers de bedreigde soort zouden worden. Allerlei vaste waarden zijn flexibel geworden, ja zelfs onze leiders buigen want onder druk wordt alles vloeibaar (zelfs harde harten). We wennen aan nieuwe begrippen als groepsimmuniteit, sociale distantie, intelligente lockdown en verbazen ons over het aantal benodigde IC-bedden voor morgen. En dit alles is realiteit en dus geen slechte aprilgrap.

Nadat bekend werd dat het coronavirus ons land bereikt heeft zijn de Nederlanders, getraind door de reclamecampagnes van AH, en masse gaan HAAAAAMSTEREN HAMSTEREN. Te oordelen aan de karrenvrachten wc-papier werd er een ernstige soort van buikgriep verwacht. Maar ja wc-papier kun je niet eten maar wel gebruiken als servetje tijdens het gourmetten. Blijkbaar zitten de meeste mensen goed in dit nieuwe “goud” wat je ziet steeds meer filmpjes waar mensen leuke trucjes met een toiletrol uithalen.

Een voorbeeld praktijk hierover: we gaan in alle vroegte de broodnodige weekinkopen doen en ontmoeten bij het verlaten van ons appartemetencomplex een zeer aardige buurman. Hij loopt richting parkeerplaats en wij vertrekken op onze fietsen met ondersteuning. We wachten bij een stoplicht en wanneer het verkeerslicht op groen springt horen wij tot onze verbazing iemand luid toetert en zien een blauwpaarse auto zijn voorganger passerend het kruispunt over racen. Verbaasd over zo`n gedrag fietsen we naar AH, daar aangekomen zie ik dat onze aardige medebewoner uit de blauwpaarse auto stapt, de ongeduldige automobilist. We kijken elkaar aan en vragen ons af hoe kan het dat zo`n bescheiden vriendelijke man in een auto zo kan veranderen. Nadat wij de boodschappen hebben ingeladen komt onze “buur” uit de winkel en groet ons vriendelijk terwijl hij een winkelwagen volgeladen met toiletpapier voor zich uit duwt richting blauwpaarse auto. 

Bij het begrip “social distance” roept regelmatig vragen op, diverse bewindspersonen hebben opgeroepen om “elkaar vast te houden”, maar daar durf ik toch om meerdere redenen niet aan te beginnen.  

Je loopt het risico dat men de politie belt of in het beste geval dat men roept” laat dat, ga weg oude gek”.

Fysiek is het niet haalbaar om iemand vast te houden op een afstand 1,5 meter. Zelfs iemand met lange armen kan dit niet te overbruggen. Sommige denken dat je het “probleem weg kunt klappen” andere denken: negeren is een optie of mij treft het niet ik ben jonger dan 55+. Maar een zekerheid: bij deze viruscrisis geldt, dat het virus zich niets aantrekt van sociale lagen of politieke stromingen.

Maar willen we “snel” naar een genormaliseerde situatie toe, dan zijn we voor een groot deel afhankelijk van de inzet van Mimi en haar medewerkers van Handhaving want tussen de volgzame kudde zit altijd een groepje  eigengereide en eigenwijze lummelen die ons door hun gedrag bedreigen.

Maar wat doet een wandelaar als hij/zij niet kan wandelen?
Door deze “ophokplicht” voor personen die niet tot de belangrijke beroepsgroepen gerekend worden en beroep-loze gepensioneerden vallen daar zeer zeker niet onder. Voeger had het gaan “hokken” nog iets spannends en dacht je dat lijkt mij ook wat, maar nu blijkt dit behoorlijk saai te kunnen zijn. Dus enkele tips voor opgehokte wandelaar van 50+ Zuid-Limburg.

Met de ogen dicht in de zon zitten op het balkon of tuin en dan dromen over de wandelingen die wij maakte in het pre-coronatijdvak en hopen (tegen beter weten in) dat eerdaags de post-coronatijd aanbreekt.

Zorg dat je spiermassa op niveau blijft, ooit gaan wij weer op pad. Dus doe mee met Nederland in beweging van MAX en ook aan de Lapzwanse gym van L1 ofwel Limburg in beweging. Tenminste zo dacht ik er aanvankelijk over, maar als opgehokt persoon ga je ook dingen proberen en ik heb mijn mening moeten herzien.

Ga eens thuis uiteten. Zoek een gerecht uit waarvan je weet dat het slagingspercentage vrij hoog is. Wel nog een “dingetje“ vraag je op tijd af, heb ik de ingrediënten hiervoor in huis? Want voor de klanten van AH geldt de sperrzeit ochtendklok van 7.00 tot 8.00 uur. Wie had gedacht dat de naoorlogse generatie dit nog aan den lijve zou ondervinden, tot nu toe kenden we dit alleen uit films en uit de verhalen van ouders, oma en opa.

Maak een menukaart, maar verstop wel het kookboek want gebleken is dat de foto`s nooit communiceren met het door jouw gemaakte eindproduct. Ik heb mij vaak afgevraagd zijn de foto`s wel op de juiste pagina weergegeven. Dus aan de slag, dek de tafel feestelijk zet er kaarsje bij (niet die van Pater Karel) maar een anoniem exemplaar. Wanneer alles is voorbereid en het diner staat te garen, trek dan je huispak uit en belangrijk vraag ook aan je huisgeno(o)t(en) of zij ook hun huispak willen verruilen voor een outfit die beter aansluit bij de activiteit. Maak er een IC-bedden - en mondkapjes vrije avond van.

Ga gezellig thuis naar de bioscoop; kies een mooie film (geen bloedbad want dan heb je al gauw een dokter of ziekenhuis nodig en die kunnen wel even zonder). Maak zelf popcorn, simpel pan met dikke boden een dun laagje zonnebloemolie opwarmen (olie mag niet walmen) probeer met enkele maiskorrels, gaan ze in de olie draaien dan is de temperatuur goed, maiskorrels erin (niet teveel tegelijk) en het poffen kan beginnen, niet de deksel vergeten anders moet je na afloop stofzuigen. Gordijnen gedeeltelijk dicht zodat er een romantische belichting ontstaat. Iedereen op de bank, dan kunnen we beginnen.   

Sla de dagkoersen, die om 14.00 uur worden gepresenteerd met het aantal corona-besmettingen en blijvende uitvallers, eens over.

Bedenk dat het beter is om op je eigen stekje te verblijven dan in het Corona-hotel met Toekan in Urmond ook al is dit een al-inclusieve verblijf, geheel gefinancierd door CZ, Achmea en anderen zorgverzekeringen.

Neem even een time- out wanneer de huisspanning oploopt, want na deze crisis is er hopelijk ook nog een leven.

Blijk thuis en laat niemand binnen dan kunnen wij straks weer samen een wandeling maken.

Met vriendelijke groet,

Frans B.  

Ps. Ik hoor net van onze minister-president dat onze ophokplicht met 4 weken is verlengd, de geplande wandeling van 15 april in Geulle kan dus ook niet doorgaan, dus geen 8 van Geulle.

Sponsoren / Adverteerders

Klik op logo voor bezoeken
website sponsor / adverteerder

Ook adverteren?